Ecom World Conference 2021 – Day 2

Официјално заврши најголемиот светски настан за е-трговија Ecom World Conference 2021 кој се одржа на 15-16 ноември 2021. Ова е првпат на едно место да се собере целиот цвет на е-трговијата. Повеќе од 40 креативни и иновативни говорници кои го споделија своето огромно знаење, докажани стратегии и акциски планови во е-трговијата.


„Настанот беше навистина организиран на врвно ниво. Одличен микс на брендови и даватели на услуги кои развија фантастични дискусии. Можност да се поврзеш со многу луѓе од целиот свет.“ – Brendan Hughes, CEO на Optily


Доколку го пропушти резимето на првиот ден од конференцијата, истото можеш да го прочиташ тука.Денес ќе се фокусираме на неколку теми од вториот ден за кои сметаме дека заслужуваат повеќе внимание. Продолжи да читаш.The master himself – Ezra FirestoneEzra Firestone е CEO и ко-основач на еден од најголемите козметички брендови BOOM! by Cindy Joseph, CEO и ко-основач на Zipify и основач на Smart Marketer. Ezra е познат по своите исклучителни email marketing стратегии со кои докажува дека email маркетингот сè уште е на врвот кога станува збор за генерирање приход.Во своето излагање се фокусираше на креирање Black Friday Cyber Monday (BFCM) стратегија како една од најважните кампањи на годишно ниво.Чекор 0: Знај кому му продаваш и изгради ја публикатаНулти чекор како што го именува Езра е познавањето на публиката. Ниту една кампања нема да биде успешна доколку публиката која се таргетира е погрешна. Она што е важно за почеток на една кампања, е секогаш да се размислува во насока на зголемување brand awareness. Во тој момент сè уште не знаеме кои луѓе би биле заинтересирани за акцијата.Она што Ezra го прави, е креирање видео кампањи со video views како objective. Зошто видео ads? Бидејќи се одличен начин да презентираш сè што имаш да кажеш во неколку секунди, а притоа тоа да биде highly engaging. Зошто video views како objective? Со новите промени на IOS 14, станува сè потешко да допреш до публиката. Но, Facebook ти дозволува да ги тракуваш content consumers. Следен чекор е креирање на remarketing кампања која ќе ги таргетира луѓето кои изгледале 95% од видеото (ова значи дека се високо заинтересирани). На нив им сервира image ads со salesy copy и ги носи до посебно креирана landing page за конкретната кампања, во случајов BFCM.

Чекор 1: Early bird buzz builderВо овој чекор не се користи веќе ремаркетинг на публиката, туку се пуштаат реклами до постоечките следбеници, претпланици, купувачи, фанови, нови корисници.Прво креира едноставни opt-in страници за mobile и desktop во кои се вклучени неколку елементи: една реченица со најава на кампањата, слика од производ, форма за податоци.Понатаму испраќа early bird confirmation email на луѓето кои се претплатиле преку формата од претходниот чекор.

Следно креира lead generation кампања на Facebook на публиките кои се спомнати на почетокот на овој чекор. На сите leads кои ги добива со овие кампањи им испраќа серија од маилови кои носат одредена вредност на купувачите. Со овие маилови сака да ги „стопли“ овие leads, не да им продава. Она што е интересно е дека секој еден маил генерирал приход, без разлика дали бил sale или само носел вредност.Чекор 2: The basic flow

Во вториот чекор Ezra се фокусира на креирање страница со празнична понуда, во која секој производ води до страница за производот, понатаму се продолжува кон кошничка, и по направена нарачка следи серија од post-purchase email flows. Еве неколку tips кои треба да ги следиш во овој чекор: • Креирај bundles и order bumps (upsell на самата страница за да се зголеми вредноста на нарачката);
 • Најмалку 15% попуст;
 • Оптимизирана страница за мобилен;
 • Користи тајмери за одбројување на траењето на попустот;
 • Користи BOGO (buy one, get one), нови производи;
 • Сегмент за таргетирање: претплатници, купувачи и сл.


Чекор 3: Facebook AdsКога станува збор за Facebook рекламите, еве што треба да имаш на ум: • Таргетирај ги сите уреди;
 • Ремаркетинг на повеќе канали;
 • Ретаргетирај посетители на сајт и video viewers;
 • Користи и видео и слика;
 • Користи различни ad sets за различни публики.
Bonus tip: Секогаш ретаргетирај ја публиката која ја посетила страницата со празнична понуда, но не направила нарачка. Она што го забележале во BOOM! е генериран профит девет пати поголем од вложената сума за реклами. Најдобар начин да се таргетира оваа публика е со video testimonials.Чекор 4: The EmailsКако што веќе спомнавме, email кампањите се од големо значење за маркетинг стратегијата на BOOM!. Секогаш кога има одредени празници, неопходно е однапред да се направи план за кампањите. Треба да се земат во предвид peak day promos како Black Friday, Cyber Monday, Green Monday, Free Shipping Day.Она што се покажало како доста профитабилно е креирање на мини кампањи пред почетокот на големата кампања: • Early-bird пред лансирање;
 • Отворање на BFCM кампањата;
 • Нагласување на одредени производи;
 • Bundles;
 • Краен рок за shipping;
 • Deadline на самата кампања.


Во текот на една кампања во просек се испраќаат околу 45 маилови по клиент, со тоа што секој еден маил донел приход! Тоа што функционира во овие случаеви е зголемување на попустот доколку после одреден број на маилови не се направи нарачка.

Инвестирање во 3D и Augmented Reality – Daniel Beauchamp Head of AR / VR, ShopifyШто всушност претставува користење на 3D модели и augmented reality во еден е-бизнис? 3D прикажувањето на модел значи претставување на производот од сите страни, можност за зголемување на сликата и гледање на текстурата, материјалот и деталите во изработката. Од друга страна, augmented reality значи можност да се види производот како би изгледал реално во просторот. Таков пример е покажан на фотографијата подолу. 

Речиси е невозможно да се направи разлика помеѓу вистинскиот модел и моделот преку augmented reality. Прикажување на производот во augmented reality има многу бенефити и аспекти:  • Ќе видиш колку реален простор зафаќа;
 • Ќе видиш дали се вклопува во просторот за кој е наменет;
 • Можеш да го споредиш со други производи што ги имаш за да ја видиш големината;
 • Можеш да го пробаш на себе доколку станува збор за облека или аксесоари.


Case study 1: BumblerideBumbleride се компанија за детски производи, која вклучува augmented reality во својата онлајн продавница (детската количка погоре). Она што го забележуваат по вклучувањето на augmented reality е зголемување од 33% на conversion rate и 21% на времето поминато на сајт.Case study 2: Rebecca Minkoff

Case study 3: Gunner KennelsОвој пример е исклучително интересен од причина што оваа компанија произведува транспортери за кучиња. Новитетот кај нив е што можеш виртуелно буквално да видиш кој транспортер одговара за твоето куче според големината. Кул, нели?Откако го вовеле овој модел забележале пораст од 40% во conversion rate и намалување од 5% во вратени производиCase study 4: MoscotВо овој пример верувам дека многумина ќе се пронајдат! Замисли да купиш очила без да посетиш оптика, туку да имаш можност виртуелно да ги пробаш! Moscot се луксузен бренд за очила кој ја воведува оваа технологија на својата онлајн продавница. Клиентите можат да пробаат различни модели во различни бои.Резултатите кои тие ги забележале се пораст од дури 174% на приход по посета на сајт и зголемување од 135% на conversion rate! Вреди да се инвестира во augmented reality според бројкиве зарем не?Останата примена на 3D и augmented realityОвие нови технологии се доста исплатливи кога се применуваат во следниве области: • Конфигурација на производ: на пример, дизајнот на модел на патики може да се менува виртуелно (боја, дезен, материјали);
 • Prototyping и брз feedback;
 • Ads со цел поголем conversion rate;
 • Социјалните платформи сè повеќе користат augmented reality. Дури и самите брендови креираат филтери на кои може да се проба производот;
 • Фотографија на производ: на пример, фотографија од интериер на простор полесно е да се направи виртуелно, отколку во живо (замисли постојано да треба да менуваш гарнитура во простор).
Како бизнисите доаѓаат до овие модели?Постојат три начини на кои бизнисите можат да ги добијат вакви 3D модели: 1. 3D артисти кои го фотографираат производот од сите страни;
 2. Photogrammetry или скенирање на производот со посебни апликации;
 3. 3D file формати.


Како да се зголеми conversion rate на телефон преку дизајн?Со оглед на тоа што корисниците на модерното време се на мобилен телефон, неопходно се повлекува потребата од оптимизација на сите процеси на телефон. Доколку во анализите забележите дека најголемиот број на продажби се остварува преку desktop, тогаш тоа е сигнал дека оптимизацијата на е-продавницата за телефон е must.Генерално постојат одредени разлики во времето поминато на сајт и продажбите кога се прави споредба меѓу телефон и desktop.

Доколку се разгледува времето поминато на сајт, поголем е процентот на мобилен телефон. За разлика пак од ова, продажбите се многу поголеми преку desktop. Што значи дека иако корисниците најголем дел од времето користат интернет преку телефон, сепак користат desktop кога станува збор за купување. И тука е шансата која треба да се искористи.Conversion Rate OptimisationКога станува збор за оптимизација на conversion rate на телефон, треба да се разгледаат три фактори кои влијаат на процесот: • Drivers: тоа е она што го привлекува купувачот;
 • Hooks: тоа е она што го убедува купувачот да превземе акција;
 • Barriers: тоа се пречките заради кои купувачите го напуштаат сајтот без нарачка.


Според анализа на Bonobos, дури 63% од испитаниците го напуштиле купувањето на мобилен телефон исклучиво заради проблеми со користењето.Бариери за CROКога зборуваме за оптимизација на conversion rate, еден од најважните аспекти е да се детектираат бариерите и да се најде начин истите да се решат. Најчести бариери кај мобилен телефон се следниве: • Големината на екранот: помалку содржина може да се види одеднаш;
 • Околината: корисниците на мобилен телефон најчесто извршуваат и други активности додека го користат телефонот;
 • Конекција и брзина: слабата конекција и брзина доведува до зголемен bounce rate.


Процесот на оптимизација на conversion rate 1. Анализа: да се разбере каде корисниците го напуштаат процесот на купување (funnel visualization, heatmap)s;
 1. Истражување: зошто корисниците го напуштаат процесот (user research, гледај како корисниците стапуваат во интеракција, hotjar);
 1. Приоретизирај и планирај: направи приоритети според PIE (potential, importance, ease);
 1. Дизајн и хипотеза: анализирај ја конкуренцијата, луѓето се навикнуваат на користењето на други сајтови;
 1. Повторно приоретизирај;
6. Тестирај и мери: најдобра практика е A/B testing.10 идеи кои можеш да ги пробаш за оптимизација на мобилното искуствоЗаклучокОна што го сфативме на Ecom World Conference 2021 е дека има неколку моменти кои доаѓаат на голема врата. Како прво, сè поголем замав зема SMS маркетингот во стратегиите на модерните бизниси. Второ, виртуелната реалност и те како носи огромни приходи за бизнисите.  Трето, можеш да успееш и покрај конкуренцијата, само треба да размислуваш поинаку од другите и да бараш алтернативи. Понатаму, во фокусот повеќе не е производот, туку корисникот и вредноста која се креира за него. И за крај, модерниот корисник постојано е на мобилен телефон. Оптимизирај ја твојата е-продавница и зголеми го conversion rate. Доколку сакаш да научиш како да применуваш во пракса успешни тактики и стратегии за твојот или бизнисот во кој работиш, запиши се на Professional Diploma in Digital Marketing. На прогрмата имаш прилика да видиш искуства од прва рака од менторите кои имаат богато интернационално искуство во различни индустрии.Уписите за следната група се во тек. Резервирај си место и биди чекор пред другите.Learn. Execute. AdvanceЗапиши се!Биди и ти дел од глобалното семејство на дигитални маркетери на DMI со програмата на Galeksia! Унапреди го своето работење и својот бизнис, или смени ја својата кариера во оваа интересна насока.

Запиши се и учи со нас!Не пропуштај ги најновите вести, директно во твоето сандаче